Facultatea, obligatorie pentru noile infirmiere din 2014

Noile reglementări sunt cerute de Ordinul infirmierelor din Quebec (OIIQ).

În timp ce McGill concediază infirmiere calificate în favoarea ”infirmierelor auxiliare”, ordinul profesional al infirmierelor din Quebec (OIIQ) dorește să impună studii superioare obligatorii pentru a putea practica această meserie începând cu 2014.

9eb88308606f11e296ca22000a9f0a36_7Sindicatul din care fac parte peste 62.000 de infirmiere (FIQ), consideră că cerința conform căreia infirmierele trebuie să termine o facultate poate duce la agravarea problemelor deja acute din sistemul de sănătate din Quebec.

Acestea ar apărea mai cu seamă în regiunile rurale, unde există riscul ca personalul să nu se mai întoarcă odata ce a plecat la oraș pentru studii. Nici partea financiară nu ar fi de neglijat, spre deosebire de CEGEP, facultatea nefiind gratuită.

Ordinul este de părere că perioada de tranziție cuprinsă între 2014 și 2019 este suficientă pentru ca toate infirmierele care lucrează deja în sistem să se alinieze noilor norme. Începând din 2019, toate infirmierele din sistemul medical trebuie să fi absolvit studii superioare.

Alte provincii au adoptat cerințe similare începând cu anul 2000.

Pentru mai multe informații accesați Montreal Gazette (en) sau Huffington Post (fr).