Bixi a împlinit cinci ani

Pentru a marca aniversarea, Bixi primește numeroase îmbunătățiri.

ImagesSistemul public de închirieri de biciclete, Bixi, oferă cu această ocazie utilizatorilor 35 km noi de piste ciclabile, aproape 2.000 de noi puncte de ancorare și o aplicație pentru telefoane inteligente.

Bixi numără acum nu mai puțin de 5.120 de biciclete, iar operatorii se așteaptă la un deficit redus în acest an.  În 2012, mai mult de 49.000 de locuitori din Montreal au fost abonați la Bixi și au efectual 13 milioane de deplasări.

În ce privește rețeaua de piste ciclabile, Montreal are ca nou obiectiv atingerea a 800 km până în anul 2016. Conform planului de transport urban elaborat în 2008, cei 800 km de piste ciclabile trebuiau sa fie disponibili de acum trei ani. Lungimea rețelei actuale este de 602 km.

Între timp, sistemul a fost exportat peste tot în lume: Londra, Melbourne, Washington, Boston, Toronto, toate funcționează cu biciclete fabricate în Saguenay, Quebec de Cycles Devinci.

Citibike_New_YorkUltimul oraș care va lansa acest sistem este New York sub numele de Citi Bike. Orașul a vândut primele 5.000 de abonamente în numai 30 de ore.

Operatorul a instalat deja 300 stații, iar programul se lansează cu 6.000 de biciclete în luna mai, urmând să ajungă la 10.000 de biciclete și 600 de stații în anul următor.

Bixi TorontoRevenind la Canada, controversatul primar din Toronto nu vrea să sprijine sistemul Bixi deja instalat în metropolă, susținând că trebuie să fie profitabil sau să dispară.

Un punct de vedere neîmpărtășit de niciuna dintre celelalte metropole în care operează sistemul.

Londra, New York, Melbourne sau Montreal consideră că un sistem ca și Bixi trebuie privit ca și transportul în comun, care este subvenționat.

Beneficiile legate de reducerea poluării sau îmbunătățirea sănătății Boris_Bikes_Londrapopulației ar fi mult mai mari decăt subvențiile acordate.

P.S. Nu recomandăm aplicația oficială realizată împreună cu Telus. Există aplicații mult mai bune atăt pentru iPhone, căt și pentru Android.

Pentru mai multe informații accesați La Presse, situl Bixi, Crain’s New York, The Star, City Bike.

Foto: Bixi MTL – LimarieC, Bixi Toronto – Rahi Delvi, Boris Bikes, Londra – Stew Dean, Melbourne Bike Share – Travis.