Știți ce e mai bun decăt Baclavaua? Baclavaua proaspăt scoasă din cuptor!

Nu se știe exact de unde a apărut această prăjitură, insă se presupune că își are originile în Turcia. De acolo s-a răspândit în tot Orientul. Baclavaua noastră este mai ușoară și de inspirație iraniană. Pe lîngă faptul că este bună, nu este nici scumpă deloc.

Baklava-3

Ingrediente:

1 cutie de foi filo (aprox. 20 foi) – 3-4$ Akhavan
250g pudră de migdale (2 cups) – 3,99$ Akhavan
50g zahăr (3 tbsp)
200g unt nesărat, topit (1 cup)
15ml apă de portocal – „Mazaher” (1 tbsp) – 3-4$ Akhavan
opțional – un pic de fistic pisat

Sirop:

400g zahăr (2 cups)
250 ml apă (1 cup)
30ml zeamă de lămâie (2 tbsp)

Baklava-1-2
Punem migdalele împreună cu lingurile de zahar într-un bol mare și le amestecăm bine. Apoi adăugam lingura de apă de portocal (mazaher) și amestecăm presând compoziția cu o lingură de pereții vasului până este toată umedă.

Luăm foile și le numărăm, apoi punem un semn la mijloc, altfel sigur o să le pierdem numărul. Ungem tava cu unt și așezăm prima foaie. Nu este important să fie întinsă perfect, la final nu o să se simtă nimic. O ungem cu unt și trecem la următoarea. Fiecare foaie în parte trebuie unsă cu unt. Și tot așa până ajungem să întindem jumătate din foi.

Baklava-2
Acum facem un culcuș pentru umplutură. Așezăm patru foi pe jumătate înafara tăvii, întindem egal umplutura, apoi începem să o acoperim. Iarăși, fiecare foaie trebuie unsă cu unt. Continuăm să clădim foi una peste alta până se termină. Ultimele două foi pot fi întinse mai frumos, asta din motive pur estetice. Nu uităm: foaie-unt-foaie-unt.

Baklava-1

Cu un cuțit bont, îndesăm marginile foilor înăuntru. Apoi cu un cuțit cât mai ascuțit (în niciun caz cu zimți) tăiem Baclavaua în forma dorită și o dăm la cuptor la 160C (325F) între 35-45 minute, până este rumenită.

Baklava-2
Între timp pregătim siropul. Stoarcem lămâia și o punem deoparte. Fierbem zahărul și apa timp de două minute, apoi adăugăm zeama de lămâie (ca să nu se cristalizeze) și mai lăsăm la fiert încă 20 de secunde. Gata.

Turnăm siropul peste Baclava imediat ce o scoatem din cuptor. Aici e după cum vă place. În general, o cană și jumătate e de ajuns. Eu îl pun tot și nu a ieșit niciodată prea dulce sau prea însiropat.

Opțional, presărăm un pic de fistic pisat ca să arate frumos.

Poftă bună!