Cont bancar – Primii paşi în Canada

Banca, BaniAbonament lunar

Spre deosebire de România, în Canada băncile percep un abonament lunar pentru conturile bancare, cel mai ieftin fiind situat în jurul a 5$/lună. În cazul în care lăsaţi în contul curent o anumită sumă (1000-1500$) veţi fi scutiţi de plata abonamentului lunar.

Ca să vă deschideţi un cont trebuie să vă deplasaţi la un sediu al bancii alese de dvs. având la îndemână cardul SIN, paşaportul şi o dovadă de adresă (bail, factură de utilităţi, declaraţie pe propria răspundere a gazdei). Multe bănci au produse dedicate noilor veniţi, consultaţi lista de la sfârşitul articolului.

În Montreal puteţi chiar să găsiţi angajaţi care să discute cu dumneavoastră în limba română. RBC şi Bank of Montreal afişează limbile vorbite în fiecare sucursală, ultima având opt scursale unde puteţi fi servit(ă) în română.

Aproape toate băncile vă vor da pe loc un card de debit şi câteva cecuri. Cele mai multe magazine nu acceptă cecuri, în schimb majoritatea proprietarilor preferă plata chiriei prin cec.

Cum se completează un cec?Cum se completeaza un cec

Credit score

Fiecare rezident canadian are un “punctaj” în fucţie de cât de bine şi-a onorat obligaţiile financiare faţă de bănci sau faţă de companiile de utilităţi. Acesta reflectă gradul de risc pe care îl reprezentaţi pentru instituţia financiară şi este verificat de fiecare dată când cereţi un împrumut bancar. Scorul personal creşte odată cu contractarea şi returnarea fără probleme a împrumuturilor bancare sau odată cu gestionarea responsabilă a cărţilor de credit.

Trebuie să fiţi atenţi la obiceiurile financiare, întârzierea câtorva plăţi în contul de credit poate să reprezinte mai târziu, când o să doriţi un împrumut imobiliar, diferenţa dintre o casă cu 2 sau una cu 3 camere.

NU este recomandat să completaţi cereri pentru card de credit prin magazine, indiferent de ce vă vor spune reprezentanţii magazinelor sau băncilor (multe lanţuri comerciale oferă cărţi de credit). Din cauza scorului mic veţi fi refuzat, iar acest refuz duce la o scădere a punctajului. Din acelaşi motiv nu este recomandat nici să completaţi cereri de credit card pornind de la oferte primite în cutia poştală. Dacă vi se oferă o carte de credit la deschiderea contului, de către banca dvs. puteţi accepta. Altfel, faceţi cererea la câteva luni după angajare, în persoană la filiala bancară la care v-aţi deschis contul.

[dropshadowbox align=”none” effect=”lifted-both” width=”585px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ]Bănci care oferă produse dedicate noilor veniţi şi scutirea de abonament pe un an de zile:

BMO – Nouveaux arrivants
RBC – Bienvenue au Canada
Desjardins – Offre de bienvenue
ScotiaBank – BonDébut
Nu uitaţi să notaţi în calendar data expirării abonamentului gratuit! În general preţul “normal” al acestui abonament este mai mare decât alte opţiuni disponibile. Sunaţi şi treceţi la alt abonament la expirarea perioadei de graţie.[/dropshadowbox] 

 Foto: 401(K) 2013