CAA denunţă creşterile abuzive la preţul benzinei

CAA Quebec acuză companiile petroliere de creşteri nejustificate ale preţului benzinei, observate mai ales în Montreal.

Stencil Pompa de benzina

Preţul mediu al benzinei în Quebec a crescut cu 5% în 2012, comparat cu 2011. Benzinăriile au crescut adaosul comercial în zona Montreal cu 2%. Sherbrooke a înregistrat cea mai mare creştere a adaosului comercial în 2012, mai mare cu 19% decăt în anul precedent.

CAA a observat şi obiceiul benzinarilor de a creşte preţul înaintea weekendului sau a sărbătorilor legale. Ei au enumerat 12 creşteri semnificative de preţ, toate în zilele de vineri. Opt dintre acestea nu pot fi justificate nici de fluctuaţiile pieţei petrolului, nici de alţi indicatori ecolomici.

Montreal rămâne în continuare oraşul cu cele mai mari taxe pe litrul de benzină. Plătim 36% taxe pentru fiecare litru cumpărat, în timp ce media canadiană este de 31%. În data de 1 aprilie 2013, taxa provincială pe combustibil va creşte cu încă un cent pe litru pentru al patrulea an consecutiv .

Grafic 1: Aproape toate creşterile de preţ în Montreal (spre deosebire de Toronto şi fără legătură cu preţul barilului) au loc la sfărşit de săptămână:

Montreal Historical Gas Price Charts Provided by GasBuddy.com

Grafic 2: Fluctuaţiile preţului la pompă în Montreal, pe un an de zile:


Montreal Historical Gas Price Charts Provided by GasBuddy.com

Foto: David Drexler