Chirie în Montreal – Primii paşi în Canada

Apartament de inchiriat, MontrealAlt pas important ca proaspăt imigrant în Quebec este găsirea unui apartament. În general, este greu să închiriaţi de la distanţă în cazul în care nu aveţi prieteni sau familie în Montreal.

Înainte să alegeţi o locuinţă este important să vă evaluaţi nevoile şi resursele disponibile. O locuinţă aflată departe de potenţialul loc de muncă poate să devină o problemă. Vă puteţi petrece câte două ore numai ca să ajungeţi la serviciu (hartă la sfârşitul articolului).

Resurse pentru căutarea unei chirii:

In Quebec, contractele de închiriere sunt standardizate şi se numesc “Bail”. Bail-ul expiră în general la data de 30 iunie, deci perioada cea mai bună pentru a căuta o chirie în Montreal este în lunile aprilie, mai şi iunie. Locuinţe libere apar însă pe piaţă de-a lungul întregului an.

Proprietarul nu poate încasa altă sumă în afară de chirie, preţul acesteia trebuie să fie notat în contract, alături de eventualele reguli specifice clădirii (restricţii legate de animale de companie, de exemplu). Nu există cheltuieli de bloc (“întreţinerea”), iar contractele de curent sau gaz sunt făcute de dvs. direct la companiile distribuitoare.

[dropshadowbox align=”none” effect=”lifted-both” width=”585px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ]

Dicţionar:
1⁄2, 3 1⁄2, 4 1⁄2 – se referă la numărul de încăperi distincte, unde bucătăria este o încăpere iar baia o jumătate. 3 1⁄2 este deci un apartament cu un dormitor, o cameră de zi, bucătărie şi baie.
Apartament tip “condo” – apartament cu bucătărie deschisă către camera de zi. 
Încălzit – neîncălzit (Chauffé – non chauffé) – costurile pentru căldură sunt incluse sau nu. În general, atunci când nu este inclusă căldura, apartamentul este încâlzit electric, deci costurile vor fi incluse în factura de curent. Apa caldă este în general inclusă.
Echipat, semi-echipat – marea majoritate a apartamentelor au incluse electrocasnicele de bază, adică frigiderul şi aragazul. Cele mai multe clădiri au o spălătorie pusă la dispoziţia chiriaşilor (maşini cu fise, jetoane sau card reîncărcabil).

[/dropshadowbox]

 

 Atenţie! Conform legii din Quebec un proprietar nu poate cere sub nici o formă chirie în avans, în afară de luna în curs. Este ilegală reţinerea de orice fel de depozit, avans sau orice alte taxe. Chiria se plăteşte în general pe data de întâi a fiecarei luni pentru luna în curs.

În cazul în care doriţi să părăsiţi apartamentul mai repede de data expirării contractului, puteţi să îl subînchiriaţi sau să cedaţi contractul. Pentru aceasta este nevoie de acordul proprietarului, însă acesta nu are dreptul de a refuza un nou chiriaş decât din motive financiare (de solvabilitate).

Proprietarul nu are dreptul să mărească chiria în mod arbitrar. Procentul cu care poate fi mărită chiria este calculat în funcţie de inflaţie şi stabilit de către Regia de Locuinţe (Régie du logement) în fiecare an.

În cazul oricărei neînţelegeri sau dispute cu proprietarul puteţi contacta Régie du logement.

Montreal Transport in comun 30 minute

Până unde poţi ajunge în 30 minute folosind transportul în comun din Montreal.

Harta de mai sus estimează distanţa care poate fi parcursă în Montreal, în 30 de minute, folosind transportul în comun, pornind de la semnul roşu din mijloc. Puteţi să experimentaţi cu diferite adrese şi durate ale călătoriei accesând situl www.mapnificent.net.

Foto: Morgan