Actele – Asigurare medicală şi NAS – Primii paşi în Canada

Primele demersuri pe care un imigrant trebuie să le facă odată ajuns în Quebec sunt obţinerea asigurării de sănătate şi a numărului de asigurare socială (NAS sau Social Insurance Number – SIN în engleză).

Cardul de asigurare de sănătate, numit şi card “Soleil”, vă permite să beneficiaţi de asistenţă medicală şi spitalizare gratuită, plata fiind acoperită de regia de asigurare medicală din Quebec.

Persoanele stabilite în Quebec pot beneficia de asistenţă medicală gratuită după o perioadă de aşteptare de trei luni, care începe odată ce aţi depus cererea pentru cardul Soleil la Regia de Asigurari de Sănătate Quebec (RAMQ).

Pentru a depune cererea trebuie să vă deplasaţi la un centru RAMQ, având asupra dvs. certificatul de selecţie (CSQ), paşaportul cu viza şi o dovadă de reşedinţă, toate în original. Aceasta din urmă poate fi contractul de închiriere (Bail), facturi sau o declaraţie pe propria răspundere a persoanei la care locuiţi, plus dovada că acea persoană locuieşte la adresa pentru care face declaraţia. Veţi avea nevoie şi de o mică sumă de bani pentru a plăti fotografia pentru card (8$ în 2012 ).

Pentru mai multe informaţii consultaţi situl RAMQ. Click aici pentru orar sau pentru sediul din Montreal şi pentru cel din oraşul Quebec.

Numéro d’assurance sociale (NAS) sau Social Insurance Number (SIN) este un număr format din nouă cifre. Pentru cei cu contract temporar de muncă el începe obligatoriu cu cifra 9 şi este temporar.

Pentru obţinerea SIN-ului trebuie să vă prezentaţi la un centru “Service Canada” având la îndemână certificatul de selecţie pentru Quebec (CSQ) şi paşaportul cu viza canadiană.

Formularul care trebuie completat pentru obţinerea numărului este disponibil la oricare centru Service Canada şi online la www.servicecanada.gc.ca. Găsiţi lista actelor acceptate pe pagina 2, paragraful “résidents permanents au Canada”.

[dropshadowbox align=”center” effect=”lifted-both” width=”500px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ]

NAS (SIN) este folosit mai ales în următoarele situaţii:

În contactele cu guvernul federal sau provincial
În contactele cu instituţii financiare
La angajare
Datorită riscului de furt de identitate NU este recomandat să păstraţi
acest număr asupra dvs.

[/dropshadowbox]

Începând cu luna martie 2014, SIN-ul nu va mai fi primit sub forma unui card de plastic. Veţi primi doar o  simplă scrisoare conţinând numărul dvs. de asigurare socială.

Pentru lista oficială a centrelor Service Canada accesaţi www.servicecanada.gc.ca

Centre Service Canada în Montreal şi împrejurimi:


View Service Canada Centre in a larger map