Romi din România ajung ilegal în Canada

2

În octombrie, poliţia de frontieră canadiană a văzut mirată cum un microbuz cu numere de California a trecut graniţa dintre Vermont şi Quebec, fără să se oprească.

Cei 12 pasageri, români de etnie romă, nu au încercat să se ascundă, au oprit în Magog şi au chemat poliţia. Ştiau că, odată ajunşi pe teritoriu canadian, au dreptul să aplice pentru statutul de refugiat, ceea ce au şi făcut.

Călătoria grupurilor de romi începe în Mexic, ţară în care pot intra fără viză. De aici, plătesc călăuze care îi vor trece graniţa ilegal în Statele Unite, însă această ţară are reguli mult mai dure pentru cei care cer statut de refugiat şi nici nu oferă ajutor financiar. Aşa că îşi continuă călătoria către Canada.

Odată ajunşi la graniţă, încearcă să forţeze intrarea în Canada, lucru care le reuşeşte de cele mai multe ori (amintim de grupul de 13 români care au intrat în Quebec în luna iulie, folosind aceeaşi metodă). Dacă s-ar opri la graniţă, poliţia de frontieră i-ar întoarce din drum înapoi în SUA, dar dacă au reuşit să ajungă pe teritoriu canadian, poliţiştii sunt obligaţi să le înregistreze cererea pentru statut de refugiat.

De cele mai multe ori, procesarea cererilor durează ani de zile, timp în care sunt liberi, beneficiază de ajutor financiar şi de asigurare de sănătate. Inclusiv în cazul în care cererea le este refuzată, căile de apel pot amâna decizia de expulzare cu încă alţi ani buni de zile.

Canada consideră însă că minoritatea romă este discriminată în Europa, prin urmare s-ar putea ca unele cereri să fie încununate de succes. Cei mai mulţi se stabilesc în Montreal şi Toronto, oraşe în care există comunităţi de romi.

Ca să prevină cererile de refugiat nefondate, guvernul ia în considerare privarea de libertate a persoanelor care intră ilegal pe teritoriul canadian pe perioada examinării cererilor acestora. În acest an, poliţia din Statele Unite a oprit în sudul Californiei 509 romăni despre care se presupune că se îndreptau către Canada.

Prin postul de trecere din Stanstead, în 2010 au intrat ilegal 85 de persoane de mai multe naţionalităţi. În 2011, numărul a crescut la 168, iar în acest an au intrat ilegal 260 de persoane. Un alt grup de români a intrat în Canada în luna iulie, folosind aceeaşi metodă.

Pentru mai multe informaţii accesaţi Montreal Gazette şi CBC.

Foto: Cohen C.

2 Responses

 1. dariam

  Interesant. Nu cunosteam aceste detalii.

  In schimb, e trist faptul ca sunt pusi in pozitia de a face asemenea ilegalitati doar pentru a beneficia pana la urma de drepturi simple, omenesti.

  Cred ca e important sa invatam sa ne respectam unii pe altii si sa incercam mai mult sa ii includem din punct de vedere social si nu numai.

  • Raz Tomsa

   Crezi ca de aceea intra, ca sa beneficieze de “drepturi simple, omenesti” Iti spun eu de ce intra, pentru ca un Europa li s-a dus buhul de hoti, si aici oamenii inca sunt creduli, si vor putea sa fure si sa ne terfeleasca numele. Nu sunt rasist, chiar deloc, atat timp cat astia vor sa munceasca, ii voi respecta. Atat timp cat fura, mint, inseala, ii voi arata cu degetul. Uita-te ce se intampla in Houston unde deja au aparut la stiri pentru scandaluri , furturi, etc.