Români în istoria Montrealului

1

De Ziua Naţională, Ştiri de Montreal a căutat români care au avut contribuţii importante la schimbarea peisajului social, cultural, arhitectural sau culinar al Montrealul pe care îl ştim astăzi.

Joseph Schubert (1889 – 7 Martie 1952)

Evreu de origine română a început prin a croi pantaloni în Montreal, apoi a devenit un important lider de sindicat, susţinător al ideii de sănătate publică şi consilier al oraşului. A fost primar al Montrealului pentru trei luni  începând cu 29 august 1927.

Cele mai importante realizări ale lui Schubert sunt reducerea săptămânii de lucru în industria textilă de la 55 la 49 de ore, obţinerea zilei de lucru de 8 ore şi un salar minim de 0.50$ pe oră pentru angajaţii municipali, înfiinţarea comisiei pentru sănătate publică şi construcţia unor băi publice care îi poartă numele – Băile Schubert (St. Laurent colţ cu Bagg).

 

Reuben Schwartz (decedat în 1971)

Fără să mai aibă nevoie de prezentare, Schwartz, imigrant din România, a deschis în 1928 restaurantul care-i poartă numele pe St Laurent, adoptând o bucătărie kosher liberală. Este renumit pe tot continentul pentru sandwichurile cu carne afumată.

De-a lungul timpului, la Schwartz au luat masa o mulţime de celebrităţi începând cu Nana Mouskouri, Jerry Lewis, The Rolling Stones şi terminând cu Halle Berry şi Angelina Jolie.

În 2012, Celine Dion a cumpărat restaurantul împreună cu soţul ei Rene Angeli, suma plătită fiind de 10 milioane de dolari, potrivit zvonurilor.

 

Dan Hanganu (75 de ani)

Arhitect de origine română, Dan Hanganu a emigrat în Canada în anul 1970, după ce a absolvit arhitectura la Universitatea Bucureşti. Hangan locuieşte în Montreal împreuna cu soţia sa, şi ea arhitect.

Este cunoscut ca omul care a schimbat faţa Montrealului. Printre cele mai reprezentative lucrări ale lui Dan Hanganu se numără aripa nouă a Muzeului Pointe-à-Callière, HEC Montreal sau Théatre du Nouveau Monde.

Hanganu deţine o listă impresionantă de aproximativ 50 de premii, printre care  RAIC Gold Medal – cea mai înaltă distincţie pentru activitatea arhitecturală acordată în Canada.

În 2005 a fost numit ofiţer al Ordre National de Quebec, iar în 2009 a primit titlul de membru al Ordre du Canada – a doua cea mai înaltă distincţie în Canada.

 

Dinu Bumbaru (53 de ani)

Un alt arhitect de origine română, Dinu Bumbaru este supranumit “domnul patrimoniu”, ca urmare a eforturilor sale susţinute din ultimii 25 de ani pentru a proteja şi a pune în valoare patrimoniul arhitectural şi peisagistic din Montreal.

Din 1982 Bumbaru lucrează pentru organizaţia non-guvernamentală Héritage Montreal, iar în prezent este director de politici şi programe al organizaţiei.

Bumbaru s-a făcut cunoscut de-a lungul anilor drept unul dintre cei mai vocali şi mai critici apărători ai identităţii arhitecturale din Montreal.

 

Călin Rovinescu (53 de ani)

Foto CNW/Air Canada

Foto CNW/Air Canada

Românul este în prezent CEO-ul Air Canada, se află din luna iunie în fruntea Consiliului de Administrație al Asociației Internaționale a Transportatorilor Aerieni (IATA) și deține titlul de Doctor Honoris Causa al Université de Montréal.

Călin Rovinescu s-a născut în București și a ajuns în Montreal cu vaporul, împreună cu familia sa, la vârsta de 6 ani. Cu doar două valize și 200$ și-au găsit chirie pe modesta stradă Barclay Avenue în Côte des Neiges.

A terminat dreptul la Université de Montréal și University of Ottawa și este cofondatorul băncii de investiții Genuity Capital Markets.

„Nu m-am așteptat niciodată să îmi fie oferită vreo oportunitate specială, dar nici nu am vrut să se uite nimeni la mine de sus. Sunt un canadian integrat. [Cu toate acestea, admite că gândește ca un imigrant] Un imigrant este optimist cu privire la viitor, dar este în același timp extrem de nesigur, lucru care îl face mai ager. Un imigrant nu consideră nimic ca fiind garantat.” (n.r. doesn’t take anything for granted)

Citat dintr-un interviu cu Călin Rovinescu publicat anul trecut în The Globe and Mail.

One Response