Berarul român din Blainville

Berea Kruhnen-6Impeccable!”. Asta auzim urcând scările spre mezaninul micro-berăriei Kruhnen. Doi pasionaţi de bere stau la o masă și tocmai degustă ”l’Ambrée Kruhnen”, o bere de 7%, nefiltrată, nepasteurizată, în care se simte un “discret parfum al unui ingredient secret specific Transilvaniei”, după cum ne spune Ovi Bercan, proprietarul și maestrul berar.

”Pasiunea mea e să fac bere. O bere diferită”, ne spune Ovi. Ne toarnă câte un pahar. Degustăm. Ne povestește. ”Prin anii ’90, un sas s-a întors în Brașov și și-a deschis o berărie. Mi-a plăcut ideea. În 1997, când am venit în Montreal, am început să gust ce produceau micro-berăriile, să citesc despre bere, să aflu cum se face. Am dat 10.000 $ pe o instalație de bere semiprofesională pe care mi-am instalat-o în garaj. Și am început să fac bere. Așa a început totul.”

Berea Kruhnen-5L-am cunoscut pe Ovi sâmbătă pe la 12:30, în Blainville, la jumătate de oră de Montreal, la micro-berăria Kruhnen, unde au fost porți deschise sâmbătă toată după-amiaza și seara.

În câteva secunde aflăm despre el că e din Brașov și că-i place berea. Ne explică cum se face, mirosim hameiul, ronțăim malț și ascultăm. ”Krunen était le nom de la ville de Braşov dans les années 1200. Cela signifie couronne. Notre slogan est “De la terre à la couronne”. Ça veut dire que la bierre monte de la terre jusqu’à la tête, à la couronne.” Adică, ţi se urcă la cap.

Mai degustăm. Aflăm că cei doi tipi (Quebec pure laine) se gândesc și ei să își deschidă o berărie, pun întrebări, vor să afle cum merge. ”Nu e ușor. Ideea mea nu a fost să copiez o bere. Ci să fac ceva diferit. Nu e ușor.”

Berea Kruhnen-2E diferită. Și e bună. Am ajuns la al doilea sortiment: La Sout Chocolat Noir. Nu, nu e cu aromă de ciocolată. E un amestec de șase tipuri de malț obținute prin diferite procedee de prăjire.

”J’aime ça”, aud de la masa de lângă. Începe să se audă în surdină Nightwish. ”Da, și eu – j’aime ça.”

Începe să se adune lume. Facem turul berăriei. Fermentată la cald, berea lui Ovi e de inspirație belgiană, durează cel puțin șase săptămâni de când începe fabricarea și până e gata de livrare. Micro-berăria Kruhnen a început să producă în august 2012 şi în prezent distribuie în peste 30 de locaţii în Quebec, printre care şi Metro Laval. Ovi face tot: berea, îmbutelierea, marketingul, vânzările, distribuția. A mers în China să îşi cumpere instalaţia de produs berea. ”Lucrez în mare parte singur. Soţia mea Monica mă ajută la îmbuteliere, etichetat şi tot ea este cea care se ocupă de copii cât timp eu îmi dezvolt pasiunea. Vreau să mai lansez câteva sortimente de bere. În primul rând, o bere albă.”

Nouă ne-a plăcut berea, micro-berăria și primirea. Plecăm (deși n-am vrea) și ne gândim la data viitoare.

Hai, noroc, Kruhnen!

Pentru noutăţi urmăriţi pagina berăriei Kruhnen pe Facebook.