Poliţia canadiană (RCMP) ştia de legăturile mafiei cu firmele de construcţii

Foto courtesy Quinn Dombrowski

Audierile făcute de comisia Charbonneau charboneau continuă. Săptămâna trecută Joseph Pistone (Donnie Braso din filmul cu acelaşi nume) a depus mărturie şi a explicat cum “convingeau” mafioţii pe antreprenori să fie de partea lor. Ei se infiltrau sau îşi creau propriul sindicat, după care controlau cât de repede se lucrează pe şantiere. După ce se primea mita, lucrările continuau în ritm normal. Alt mod, după cum arată înregistrarile RCMP, era folosirea contractorilor apropiaţi lor.

Înregistrările făcute de RCMP în timpul unei lungi misiuni de urmărire a traficului de droguri controlat de mafia din Montreal (2004 şi 2005) arată mai mulţi antreprenori locali care plătesc mafioţi sau împart banii cu aceştia. Ele însă au fost ignorate, ba mai mult RCMP a mers până în tribunal încercând să blocheze accesul comisiei Charbonneau la imagini.

Între cei filmaţi într-o cafenea cunoscută ca sediu al familiei Rizutto sunt Frank Catania, Giuseppe (Joseph) Zappia, Domenic Arcuri, Alex Sciascia, toţi şefi ai unor firme de construcţii. În imgini aceştia îşi înfundă bani în ciorapi, apoi stau la masă şi numără teancuri de bani.

Firma Frank Catania şi Associates a fost investigată de mai multe ori pentru fraudă, Zappia a fost cercetat pentru falsificarea costurilor de construcţie la satul olimpic, în timp ce Arcuri este membru cunoscut al mafiei şi a fost văzut la un mic dejun pentru strangere de fonduri al ministrei mediului de la acea vreme, mai apoi a învăţământului, Line Beauchamp.

Pentru toate detaliile, accesaţi situl CTV.
Foto: Quinn Anya