Atenţie la ce spuneţi medicului de familie

Un bărbat căruia Le Devoir îi spune Eric* a mers la medicul de familie. Medicul îl întreabă cât alcool consumă, întrebare la care Eric răspunde cu “în jur de 20 de beri pe săptămână”. Medicul de familie consideră că este depăşită noua normă recomandată (care este de numai 10 pahare de bautură pe săptămână la femei şi 15 pahare la bărbaţi) şi anunţă SAAQ (Société de l’assurance automobile du Québec) care îi suspendă permisul de conducere, deşi nu a consumat niciodată alcool la volan.

SAAQ consideră că, deşi Eric nu bea decât când ajunge acasă de la servici, riscul ca el să conducă după ce a consumat alcool este mare. Explicând, SAAQ compară nivelul de risc cu acela al unui epileptic care are permis de conducere şi nu se ştie niciodată când o să îl prindă o criză în timp ce este la volan.

Acum Eric trebuie acum să plătească  300 dolari pentru o evaluare “preliminară” la Association des centres de réadaptation en dépendance du Québec (ACRD), iar dacă aceştia consideră că există un grad de risc ridicat, să plătească încă 700 pentru evaluarea “completă”.

În 2011 medicii au sesizat SAAQ de 782 de ori, dintre care 140 de sesizări  pentru “consum ridicat” de alcool şi 642 pentru alcoolism diagnosticat.  Colegiul medicilor spune că nu se pune problema de confidenţialitate atunci când este vorba despre siguranţa pacientului sau a celor din jurul lui. Legat de prezumţia de nevinovăţie, SAAQ consideră că este vorba doar de “gestionare de riscuri”.

Pentru ştirea completă accesaţi situl Le Devoir.

*Eric este un pseudonim