Venus trece prin faţa Soarelui

 Un eveniment extrem de rar va fi vizibil astăzi pe cer. Planeta Venus trece printre Soare şi Pământ şi va fi vizibilă după orele 17, dacă vremea va permite. Următoarea dată când Venus se va interpune între steaua noastră şi Pământ, va fi peste 105 ani.

Pentru urmărirea fenomenului sunt recomandate lentilele de sudor #14, care se găsesc la orice magazin de unelte sau materiale de construcţii. În lipsa acestor lentile se poate utiliza proiecţia pe o suprafaţa plană obţinută printr-un binoclu sau o lentila întreptată către soare.

ATENŢIE! Privitul direct în Soare, chiar şi pentru o perioadă foarte scurtă de timp, creează arsuri pe retină, distruge celule fotosensibile care NU SE MAI REGENEREAZĂ şi poate duce la orbire! În nici un caz să nu folosiţi ochelari de soare sau alte filtre improvizate.

În Montreal şi în împrejurimi se organizează mai multe şedinţe publice pentru observarea fenomenului:

Laval

Clubul astronomilor amatori din Laval primesc vizitatori la Observatoire astronomique du Centre de la nature, 825,Avenue du Parc, Laval, începând cu ora 17:30. În caz de vreme proastă se va viziona trecerea planetei în direct pe ecran.
Mai multe informaţii: gillesbrisson42@videotron.ca

Montérégie

Boucherville

Clubul astronomilor amatori din Boucherville-Montérégie vor fi prezenţi la Centre multifonctionnel Francine-Gadbois, 1075 Lionel-Daunais începând cu ora 17:00. În caz de ploaie sau nori, evenimentul va fi anulat.
Mai multe informaţii: r_beliveau@videotron.ca

Longueuil

Clubul astronomilor amatori din Longueuil (CAAL) vor fi prezenţi în Parcul Michel-Chartrand de Longueuil, 1895, rue Adoncourt,  începând cu ora 17:30. În caz de ploaie sau nori, se vor prezenta animaţii în cabana parcului.
Mai multe informaţii: jflarouche@mac.com

Saint-Hyacinthe

Clubul de astronomie Maskoutain primeşte vizitatori la Aeroportul Saint-Hyacinthe, 1075, av. de l’Aéroport, începând cu ora 17.
Mai multe informaţii: claude.germain@gmail.com

Montréal

Dorval

Clubul de astronomie din Dorval (CDADFS) primeşte vizitatori la Centrul sportiv Westwood, 750, rue Thorncrest, începând cu ora 17:30. În caz de ploaie sau nori, evenimentul va fi anulat.
Mai multe informaţii: gilberts311@gmail.com

Montréal

Société d’astronomie du Planétarium de Montréal, le Planétarium de Montréal et le Centre de recherche en astrophysique du Québec (CRAQ – Université de Montréal) dau întâlnire publicului pe Terasa superioară du garajului Louis-Colin al Université de Montréal colţ cu pavilionul Roger-Gaudry (pavilionul principal), 5255, avenue Louis-Colin, începând cu ora 17. În caz de ploaie sau nori, se vor prezenta animaţii într-o sală a universităţii
Mai multe informaţii:adelean@videotron.ca

Montréal

Société d’astronomie de Montréal aşteaptă vizitatorii la Parc nature de l’Île-de-la-Visitation, 2425, boul. Gouin Est, începând cu ora 17:30. În caz de ploaie sau nori, se vor prezenta animaţii în cabana parcului.
Mai multe informaţii: scattol@videotron.ca
Foto: Benutzer:Klingon ( Jan Herold (German Wikipedian)) [GFDL sau CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons